ONDERNEMEN = TOPSPORT

1 man, 4 beroepen

Gregory Sedoc

“Ik denk nog niet als ondernemer”

Het zwarte gat? Gregory Sedoc hoefde er niet overheen te springen. De voormalig Europees indoorkampioen horden stopte een jaar geleden met zijn actieve atletiekloopbaan, maar kreeg simpelweg niet de gelegenheid om tussen wal en schip te raken.

Lees verder

In de zomer van 2016 stopte Gregory Sedoc als topsporter, maar de voormalige hordeloper rent sindsdien spreekwoordelijk harder dan ooit. Hij heeft het ontzettend druk met zijn leven na de sport. “Ik werk zeven dagen per week”, vertelt Gregory Sedoc. “Ik heb tijdens mijn sportcarrière al nagedacht over mijn leven erna. Dat begon in 2012 na de Olympische Spelen van Londen.”

1. Agent in de Schilderswijk

“Ik wist al dat ik niet geschikt was voor een kantoorbaan. Vervolgens kwam het werk als vanzelf naar me toe. Ik zat bij de Defensie Topsport Selectie. Zij vroegen me of ik politieagent wilde worden. Leuk, dacht ik: autorijden en mensen helpen, dat is wel wat voor mij”, aldus de inmiddels 35-jarige Sedoc. “Dat doe ik ook met veel plezier”. Hij is het grootste deel van de week agent in de Schilderswijk in Den Haag. “Het fijnste is om mensen te helpen. Ruzies, reanimaties, steekpartijen, schietpartijen en zelfdodingen maak je natuurlijk ook allemaal mee.”

Wie is Gregory Sedoc?

Gregory Sedoc is een voormalig hordeloper van Surinaamse afkomst. Zijn ouders waren atleten. In 2001 behaalde hij zijn eerste gouden medaille op het NK indoor. Hij behaalde daarna prijzen op veel NK’s en EK’s. Drie keer kwam hij uit op de Olympische Spelen: in 2004 (Athene, series), 2008 (Peking, halve finale) en 2012 (Londen, halve finale). In 2007 boekte hij zijn grootste triomf. Hij werd Europees kampioen op de 60 meter hordelopen indoor in Birmingham. In zijn loopbaan kreeg Sedoc ook de nodige tegenvallers te verwerken, veelal door blessures. Zo viel hij uit in de halve finale op de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

2. Analist bij de NOS

Toch voelde hij al gauw dat hij de sport niet volledig los kon laten. “Daar ligt toch mijn hart.” De NOS benaderde hem om atletiekanalist te worden. Hij twijfelde geen moment. “Ik heb al jarenlang een goede band met de NOS, dat komt omdat we elkaar altijd hebben gevonden na mijn wedstrijden. Met Dione de Graaff heb ik een klik.” Onlangs analyseerde hij het WK atletiek. Hij oogstte veel lof voor zijn enthousiasme, deskundigheid, voorkomen en welbespraaktheid (zie kader).

3. Performance coach

Alsof dat niet al genoeg is, werkt Sedoc sinds kort ook voor de fysiotherapiepraktijk Veel Beter in Almere, waar hij geblesseerden helpt met hun terugkeer op de werkvloer of sportvelden. “Het is de praktijk van Camiel van Druten, mijn fysio tijdens mijn carrière. Ik ben nu het performance deel aan het opzetten; het plan is om vanuit mijn achtergrond als topsporter andere atleten en voetballers, maar ook mensen uit het bedrijfsleven sneller en gerichter fit te krijgen na een blessure.”

“Mijn vrouw Marcha helpt met de administratie. Zelf denk ik al gauw: een factuur of een rekening, dat komt later wel. Laat mij het werk maar doen.”

4. Gastspreker

Daarnaast wordt hij geregeld gevraagd als gastspreker via SportsSpeakers.nl. Kortom, life after sport is ondernemend voor Sedoc, al voelt hij zich nog geen ondernemer. “Ik sta wel ingeschreven bij de KVK en doe wat werkzaamheden als zzp’er naast mijn baan bij de politie, maar ik denk nog niet als ondernemer. Als sporter kreeg ik altijd mijn geld gestort, als politieagent ook. Administratie en als ondernemer denken, dat zit nog niet zo in mijn systeem. Vanuit de sport heb ik geleerd: verzamel mensen om je heen die je aanvullen en corrigeren op gebieden waar jijzelf niet sterk in bent. Mijn vrouw Marcha zorgt er bijvoorbeeld voor dat ik op orde ben met de administratie. Zelf denk ik al gauw: een factuur of een rekening, dat komt later wel. Laat mij het werk maar doen.”

Sedoc oogst lof als analist

Gregory Sedoc oogstte het voorbije WK atletiek lof als atletiekanalist van de NOS. Zijn ‘doorbraak’ op tv was twee jaar geleden tijdens de gouden WK-race van Dafne Schippers op de 200 meter, toen hij uit zijn dak ging bij de prestatie van de Utrechtse. Ook De Volkskrant tv-recensent Frank Heinen is het recent opgevallen dat de hordeloper van Surinaamse afkomst geschikt is voor de beeldbuis. Hij schrijft: ‘Dat klinkt saai, atletiek analyseren, maar dat is het niet. Integendeel. Dat komt doordat Sedoc daadwerkelijk iets analyseert – een slepende voet, een wapperend armpje, een al dan niet ontspannen flubberend gezicht – en het vervolgens aan ons, simpelaars thuis, opdient in smakelijke, hapklare minicolleges, met pijlen en al. En is er eens geen atleet te analyseren, dan grijpt hij met hetzelfde hoorbare plezier een startblok bij de kladden. “Het is heel moeilijk uitleggen”, zegt hij dan, om het vervolgens feilloos uit te leggen. En als woorden tekortschieten, doet Gregory het gewoon even voor. Een voorbeeldanalist, dat is ie, met een stem, dictie en glimlach waar ze op Twitter ook erg lekker op gaan dezer dagen. Terecht. Hoe geweldig zou het zijn als alle analisten hetzelfde enthousiasme en dezelfde zorgvuldigheid aan de dag zouden leggen als hij?”

Raakvlakken

Er zijn wel degelijk veel raakvlakken tussen de sport en het bedrijfsleven, ondervindt hij. “De belangrijkste parallel – zeker als het om commerciële bedrijven gaat – is presteren. Daar weet ik wel wat van als sporter en die lessen pas ik ook toe in mijn leven na de sport. Ik maak, als ik voor bedrijven spreek, alleen niet de fout om te vertellen hoe zij hun werk moeten doen. Wat ik wel kan vertellen is over mijn weg naar succes en mijn omgang met teleurstellingen in de sport, die onherroepelijk ook in het bedrijfsleven voorkomen. Wat ik vaak nog wel hoor, is dat managers geneigd zijn af te branden in plaats van vertrouwen te geven, vooral als het niet goed gaat. Ik kan het vanuit beide perspectieven vertellen, want ik heb ervaring met zowel een coach die me afbrandde als een coach die me vertrouwen gaf. Toen ik af werd gebrand, presteerde ik alleen maar minder. Toen ik vertrouwen kreeg, ging het weer goed.”

“Toen ik vertrouwen kreeg, ging het weer goed.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Aanmelden

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Uw naam

E-mail

Meld aan